Jumlah penumpang lapangan terbang Macau 2020 turun 88 peratus yoy
Toto

Jumlah penumpang lapangan terbang Macau 2020 turun 88 peratus yoy

Lapangan Terbang Antarabangsa Macau mengendalikan 1.17 juta pergerakan penumpang untuk tahun penuh 2020; hampir separuh daripadanya melibatkan https://retrobazar.com/ penumpang masuk dan keluar dari tanah besar China, pengendali lapangan terbang itu memberitahu GGRAsia.

Trafik penumpang tahun penuh 2020 mewakili penurunan 88 peratus daripada 2019, apabila ia mempunyai 9.60 juta penumpang yang tiba dan berlepas.

Sepanjang 2020, lapangan terbang Macau mengendalikan 579,875 pelawat tanah besar China, menurut maklumat yang diberikan oleh Macau International Airport Co Ltd, sebuah badan yang juga dikenali secara tempatan sebagai CAM.

Bagi Disember, lapangan terbang itu mempunyai purata harian sebanyak 32 pergerakan penerbangan komersial, satu pengiraan yang operator lapangan https://newspaperinnovation.com terbang itu mencatatkan peningkatan 7 peratus pada November. Pada bulan Disember, lapangan terbang itu mengendalikan 82,175 penumpang, CAM memberitahu GGRAsia.

Hampir semua destinasi penerbangan yang disediakan pada bulan Disember adalah di tanah besar China, menurut CAM.

Mereka termasuk: Shanghai, masing-masing dilayan oleh Air Macau, China Eastern Airlines, Shanghai Airlines dan Spring Airlines; dan Hangzhou, dilayan oleh Air Macau dan Xiamen Airlines.

Bandar tanah besar lain yang berkhidmat pada bulan Disember ialah: Beijing, Nanjing, Chengdu, Xiamen, Taiyuan, Tianjin, Changzhou, Ningbo, Chongqing, Nanning, Jieyang dan Wenzhou; semuanya melalui Air Macau.

Bandar Jinjiang dan Fuzhou di China – kedua-duanya di wilayah Fujian – juga antara destinasi penerbangan Disember, dilayan oleh Xiamen Airlines. Pada https://www.meteopassion.com/ bulan itu, Air China mempunyai penerbangan yang menghubungkan Macau ke Wuhan.

Destinasi lain yang disediakan pada bulan Disember ialah Taipei di Taiwan, melalui perkhidmatan yang dikendalikan masing-masing oleh Air Macau, EVA Air dan Starlux Airlines, menurut CAM.

Pengendali lapangan terbang itu berkata bahawa untuk Januari, ia dijangka mengendalikan jumlah pergerakan penerbangan komersial “kemungkinan besar sama” seperti pada bulan Disember, memetik permohonan untuk penerbangan yang dikemukakan oleh syarikat penerbangan. Tetapi bilangan pergerakan penerbangan sebenar untuk bulan semasa akan tertakluk kepada perubahan, bergantung kepada sebarang pengaturan lanjut yang akan dibuat oleh syarikat penerbangan masing-masing, kata CAM.